PARIS -θεα από το Beaubourg (Centre G. Pompidou)

PARIS -θεα από το Beaubourg (Centre G. Pompidou)
Ο κόσμος κάνει ουρά τις Κυριακές για να επισκεφτεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

12/11/09 ΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΜΕΣΑ ΝΕΟΙ ΡΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ"






Την περασμένη Πέμπτη, 12/11/09, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Eνωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα: "Νέα Μέσα, νέοι ρόλοι για τους δημοσιογράφους. Στην ημερόδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Μόσχος Βοϊτσίδης, ο Πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δημοσιογράφων James Doherty, η Ευγενία Σιαπέρα, Λέκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και  ΜΜΕ-Α.Π.Θ.,  ο  δημοσιογράφος και blogger Ανδρέας Παναγόπουλος και ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης

Ο James Doherty δήλωσε στην εισήγησή του, ότι δεν θα έπρεπε η διαδικτυακή δημοσιογραφία να θεωρηθεί ως αντίπαλος και εχθρός της παραδοσιακής. Με λίγα λόγια, η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση από τους παραδοσιακούς επαγγελματίες δημοσιογράφους, της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι νέες μορφές δημοσιογραφίας, που αναδύονται στον κυβερνοχώρο, είναι η ένταξη των νέων τεχνολογιών στο επάγγελμά τους. Η Ε. Σιαπέρα αναφέρθηκε κυρίως στα νέα μοντέλα χρηματοδότησης των ΜΜΕ και στις δραστικές αλλαγές που επιφέρει η νέα τεχνολογία στον τρόπο διάδοσης της πληροφορίας. Ο Α. Παναγόπουλος, στην εξαιρετικά πλήρη και ενδιαφέρουσα ομιλία του, αναφέρθηκε στη διπλή κρίση την οποία διέρχονται τα Μ.Μ.Ε., -μια πρώτη κρίση που αφορά το Μέσο ως επιχείρηση και μια δεύτερη κρίση που αφορά το δημοσιογραφικό λειτούργημα- εξέτασε τα αίτια της κρίσης αυτής, εστιάζοντας, ιδίως, στην επέλαση του "μάρκετιγκ" και του lifestyle κατά τη δεκαετία του '80, αλλά και στη στάση των ίδιων των δημοσιογράφων μπροστά στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την εποχή αυτή. Ο δημοσιογράφος έχει χάσει την επαφή του με τον πολίτη : ο πολίτης δημοσιογράφος είναι στο δρόμο, εκεί που συμβαίνουν τα γεγονότα - ο παραδοσιακός δημοσιογράφος κάθεται, αντίθετα στο γραφείο του, σερφάρει στο διαδίκτυο κάνοντας copy-paste. Aν επιθυμεί να ξανακερδίσει το χαμένο αναγνωστικό κοινό του πρέπει να ξαναβγεί στο δρόμο και να νοιαστεί για τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες του. 
Τέλος, ο Πάσχος Μανδραβέλης, επισήμανε πόσο απαράδεκτο είναι, να υπόκειται η "πληροφορία" στο καθεστώς της ιδιοκτησίας και σχολίασε το καθεστώς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, φέρνοντας τα επιχειρήματα που μπορούμε να διαβάσουμε και στο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής (25/10/09), το οποίο σχολιάζω σε προηγούμενη ανάρτηση. 


  Στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο: «Έντυπη και διαδικτυακή ενημέρωση: συνδυασμός ή διχασμός», στο οποίο συμμετείχαν οι: Τραϊανός Χατζηδημητρίου, διευθυντής της εφημερίδας Αγγελιοφόρος/www.aggelioforos.gr, Φανή Χαρίση, διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας Μακεδονία/www.makthes.gr, Μάγδα Κωνσταντινίδου, υπεύθυνη της e-φημεριδας www.voria.gr, Χρήστος Καψάλης, υπεύθυνος της ιστοσελίδας www.eklogika.gr τέθηκε ένα πολύ σημαντικό και καίριο ερώτημα, που σχετίζεται με την ιδιότητα του "δημοσιογράφου" στις σύγχρονες συνθήκες που διαμορφώνουν τα Νέα Μέσα. Κάθε πολίτης που δημοσιογραφεί στο διαδίκτυο μέσα από blogs, portals κλπ., μπορεί άραγε να θεωρηθεί δημοσιογράφος;

Η θέση των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΜΘ, εύλογα περιορίζει την ιδιότητα του δημοσιογράφου στα Νέα Μέσα, σε όσους ασκούν τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα και αμοίβονται για τις υπηρεσίες τους από τον "ιδιοκτήτη" του Νέου Μέσου. Αυτός, όμως, ο στενός ορισμός, περιορίζει δραστικά το πεδίο εφαρμογής της δημοσιογραφικής ηθικής, αλλά και των νομικών καθηκόντων και αυξημένων υποχρεώσεων και ευθυνών, που απορρέουν από την ελευθερία του Τύπου , μόνο στους επαγγελματίες, αφήνοντας, εκτός, τους απειράριθμους πολίτες - δημοσιογράφους, που ενημερώνουν καθημερινά   ή έστω, σε τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη, για δημοσίου ενδιαφέροντος θέματα. Άποψή μου είναι και την κατέθεσα στην ημερίδα, ότι, από τη σκοπιά του δικαίου και της ηθικής, είναι αναγκαίο, όλοι όσοι δημοσιογραφούν στο διαδίκτυο, να υπόκεινται τόσο στα καθήκοντα όσο και στα προνόμια της ελευθερίας του Τύπου. Πράγματι, είναι απαραίτητο ο κάθε πολίτης, από τη στιγμή που ανεβαίνει στο δημόσιο βήμα, και αναλαμβάνει την ενημέρωση των συμπολιτών του, να γνωρίζει, ότι έχει τόσο το δικαίωμα να αποκρούει κάθε μορφής λογοκρισία και κάθε δημόσια παρέμβαση στο περιεχόμενο της έκφρασής του, όσο και το καθήκον, να λέει μόνο την αλήθεια, να διασταυρώνει τις πληροφορίες του αναζητώντας πολλαπλές πηγές, να μη συκοφαντεί, να μην βρίζει τους συμπολίτες του και ότι, σε περίπτωση που θα παραβιάσει τις υποχρεώσεις του αυτές, η ευθύνη του θα είναι όμοιας έντασης και ευρύτητας, με αυτή την οποία υπέχουν οι επαγγελματίες. Την ευθύνη του εκδότη με βάση το Νόμο ν.1178/1981 περί αστικής ευθύνης του Τύπου, ίσως θα ήταν σκόπιμο να έχουν μόνον όσοι διατηρούν ενημερωτικό blog, με επιχειρηματική - πυραμιδωτή δομή, όμως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης σε πρόσφατη απόφασή του, που αποτελεί την πρώτη αναλυτική απόφαση για blog σε υπόθεση προσβολής προσωπικότητας:

έδωσε έναν ορισμό για την έννοια και τη φύση των ιστολογίων, αναγνωρίζοντας την ελευθερία της έκφρασης που συνεπάγεται η διαδραστική τους φύση και η συνδιαμόρφωση του περιεχομένου τους από τους αναγνώστες με την ανάρτηση σχολίων και αναγνώρισε την αναλογική εφαρμογή του Νόμου περί Τύπου στα blogs, με στόχο να καλύψει το "κενό" που υπάρχει στην ισχύουσα νομοθεσία, - χωρίς να αναφερθεί, βέβαια,στα κατώτατα όρια χρηματικής ικανοποίησης που ισχύουν για τις εφημερίδες και τη ραδιοτηλεόραση.
(www.e-lawyer. blogspot.com)






Δεν υπάρχουν σχόλια: